Αυτό που περισσότερο αγαπάμε, είναι να μοιραζόμαστε την ιστορία της χειροποίητης υψηλής ραπτικής και της ελληνικής κληρονομιάς μας σε καινούργιους τόπους και νύφες από όλο τον κόσμο, με το να τις ντύνουμε σε μια από τις πιο σπουδαίες γιορτές της ζωής τους. Το Νοέμβριο του 2017, ένα μεγάλο βήμα επιτεύχθηκε προς αυτή την κατεύθυνση!

Με την καινούργια μπουτίκ στη Λιθουανία να γίνεται πραγματικότητα, ένα νέο μέλος προστέθηκε στην οικογένεια του Atelier Zolotas. Θα μπορούσα να διηγηθώ η ίδια την ιστορία, αλλά θα αφήσω τη Roberta, την ιδιοκτήτριά της, να το κάνει με τα δικά της λόγια…

“Έχοντας μεγαλώσει στην κατάστημα νυφικών της μητέρας μου, ήμουν ανάμεσα σε νύφες από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Η μητέρα μου δουλεύει στη νυφική βιομηχανία εδώ και περίπου 20 χρόνια, με γνωστά bridal brands απ’όλο τον κόσμο. Από κοριτσάκι παρακολουθούσα νύφες να διαλέγουν το νυφικό τους από την πρώτη δοκιμή μέχρι την τελευταία μέρα, που έφευγαν από τη boutique της μητέρα μου ανυπομονώντας για την ημέρα που θα το φόραγαν! Πιστεύω πως υποσυνείδητα, πάντα ήθελα μέσα μου να ακολουθήσω την ίδια καριέρα με τη μητέρα μου, απλά ήθελα να το κάνω με το δικό μου τρόπο…

Με τη μητέρα μου παρευρισκόμασταν σε πολλές εκθέσεις γάμου ανά την Ευρώπη κάθε χρόνο, για 5 χρόνια στη σειρά. Τον Απρίλιο του 2017 βρεθήκαμε στην Εβδομάδα μόδας της Βαρκελώνης και το Barcelona Bridal Fair. Αυτή η έκθεση με εντυπωσίασε όσο καμία. Πήγαινα από το ένα περίπτερο στο άλλο, μέχρι που συνάντησα κάτι που πραγματικά με κατέπληξε -έφερε το όνομα Atelier Zolotas.

Το πρώτο συναίσθημα που με διαπέρασε ήταν πως βρήκα κάτι που με αντιπροσώπευε σαν άνθρωπο. Ήταν πέρα από ενδυματολογικών στυλ και τάσεων της μόδας. Ήταν σίγουρα κάτι βαθύτερο, έμοιαζε με την προσέγγισή μου στα πράγματα και τις αξίες μου. Η μητέρα μου, που στεκόταν δίπλα μου και μου είπε “Ρομπέρτα σε καταλαβαίνω από την έκφρασή σου… Θα πρεπε να δεις το πρόσωπό σου…. πραγματικά λάμπει!”

Ένοιωθα σαν να βρήκα μια μοναδικότητα που έψαχνα σε όλη μου τη ζωή. Ακόμα και πριν ακόμα μιλήσω με το VG, το σχεδιαστή (που ήταν ο πρώτος με τον οποίο είχα προσωπική επικοινωνία στην έκθεση), πίστευα ήδη σε αυτά τα φορέματα. Όταν ξεκίνησα να συζητάω με το VG, ένιωσα απευθείας μια σύνδεση μεταξύ μας. Ήταν σαν να μοιραζόμασταν την ίδια οπτική στα πράγματα, ενδεχομένως και τις ίδιες αξίες. Για να είμαι ειλικρινής, αυτά τα δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση. Αποφάσισα να κάνω μια παραγγελία, ώστε να μη χάσω επαφή με το Atelier Zolotas, αφού έβλεπα σε αυτό μελλοντικές προοπτικές στη Λιθουνία.

Μετά τη συνάντηση αυτό, το μόνο που σκεφτόμουν μέρα και νύχτα ήταν αυτή η συλλογή. Όταν γύρισα στη Λιθουανία και ακόμα και μετά από κάποιες βδομάδες, έπιανα τον εαυτό μου να τα σκέφτεται, και συγκεκριμένα αν θα έπρεπε να ακολουθήσω αυτό που ένιωθα και να στήσω μια νέα επιχείρηση αποκλειστικά με αυτό το προϊόν στη Λιθουανία. Ήταν ένα μεγάλο βήμα που ένιωθα ότι ήθελα να κάνω.

Ενώ ήμουν ακόμα διχασμένη, αποφάσισα να πετάξω για την Αθήνα και να επισκεφτώ τον οίκο του Atelier Zolotas από κοντά. Από την πρώτη στιγμή της θερμής υποδοχής μου και καθόλη τη διάρκεια παραμονής μου στο atelier είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τη μοναδική διαδικασία του να δημιουργείς νυφικά υψηλής ραπτικής στο χέρι και να γνωρίσω την ομάδα πίσω από το Atelier. Αυτοί ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την απόφασή μου να τολμήσω αυτό το εγχείρημα. Σε συναισθηματικό επίπεδο, η επικοινωνία μου μαζί τους ήταν ειλικρινής, κάτι που επίσης έπαιξε ρόλο.

Έφυγα έχοντας μόνο θετικά συναισθήματα στην καρδιά μου, και πραγματικά πίστευα ότι θα μπορούσα να τα καταφέρω -ένα σχέδιο που ονομάστηκε Zolotas Baltic! Στην Αθήνα ένιωσαν σαν στο σπίτι μου-μόνο η γλώσσα μου φαινόταν ξένη. Μετά από εκτεταμένες συζητήσεις γύρω από το business plan, πολλαπλές video κλήσεις και καθημερινή επικοινωνία, αποφάσισα να αφήσω τον εαυτό μου να το κάνει πραγματικότητα. Ένιωθα πως ήθελα η Λιθουανία και οι υπόλοιπες χώρες της Βαλτικής να δουν αυτή την ομορφιά! Και πραγματικά πίστεψα σε αυτό!

Από εκεί και πέρα, όλα προχώρησαν πολύ γρήγορα. Έπρεπε να πάρουμε αποφάσεις για τα πάντα -από την τοποθεσία, μέχρι τις τελικές λεπτομέρειες του νέου καταστήματος. Όλα εκτυλίχθηκαν πολύ γρήγορα… μόνο τώρα συνειδητοποιώ πόσα πολλά έγιναν μέσα σε 3 μήνες.  Στην αρχή το κατάστημα ήταν εντελώς άδειο, με γυμνούς τοίχους. Μπορούσα μόνο να το οραματιστώ, μαζί με τη διακοσμήτριά μου. Το να το παρακολουθήσω να παίρνει σάρκα και οστά ήταν από τις πιο απολαυστικές εμπειρίες της ζωής μου.

Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός όμορφου ταξιδιού.. Μια αναζήτηση για νέες, μοναδικές ιστορίες νέων νυφών, αυτές που θα γράψουμε μαζί, και θα συμβούν για πρώτη φορά -στη Βαλτική!